Joanna Kłusak | architekt Kraków – projekty budowlane i projekty wnętrz

ZAKŁAD OPIEKUŃCZO LECZNICZY I DOM POMOCY SPOŁECZNEJ15 września 2015

Dzisiaj chciałabym opowiedzieć Wam o naszym najnowszym projekcie i jak dotąd, największym, opracowanym w naszej pracowni. Zajmowałam się nim od października zeszłego roku – odkąd pojawił się pomysł, by zbudować przyjazny dom opieki dla osób starszych. Mój Klient zdecydował, że powierzy to zadanie mnie i mojemu zespołowi. Początkowo mieliśmy przebudowywać nieczynną już szkołę podstawową w maleńkiej miejscowości pod Miechowem. Działka znajduje się w przeuroczym miejscu – z dala od zabudowań, na terenie lekko nachylonym w kierunku południowym. Otaczający krajobraz jest zachwycający. Sami zobaczcie – tak wygląda ten teren jesienią 🙂

3_1024

a tak wiosną:)

1_1024

2_1024

Po przeprowadzeniu analiz i ekspertyz budowlanych okazało się jednak, że przebudowa szkoły na dom opieki wymagać będzie dużych nakładów finansowych, związanych przede wszystkim ze wzmocnieniem starych elementów konstrukcyjnych. Jednocześnie ograniczy to możliwą do osiągnięcia powierzchnię użytkową obiektu. Zapadła więc decyzja, żeby wyburzyć szkołę i w jej miejsce zaprojektować nowy budynek. Prace projektowe trwały kilka miesięcy. W ich wyniku powstała ponad 500-stronicowa dokumentacja architektoniczno-budowlana! Lada dzień zostanie wydane pozwolenie na budowę, a ekipa wykonawcza już czeka na sygnał, by rozpoczynać prace 🙂

Zobaczcie, jak budynek prezentuje się na wizualizacjach! To widok od strony wjazdu na działkę. W skrzydle na pierwszym planie znajduje się główne wejście. Na piętrach nad parterem znajduje się oddział zakładu opiekuńczo-leczniczego (ZOL). W skrzydle z lewej strony zaprojektowano pokoje domu pomocy społecznej (DPS).

4_1024_

Budynek otaczają okazałe drzewa – lipy i klony, które stanowią ogromną wartość działki. Elewacje zaprojektowano jako wykończone deskami elewacyjnymi. Drewno, jako materiał naturalny, wprowadzający harmonijny nastrój, będzie budował przyjazną atmosferę, kojarzącą się z naturą i bliskim kontaktem z przyrodą. Budynek doskonale wpisuje się w otaczający krajobraz, stanowi jego uzupełnienie i świetnie wykorzystuje jego walory.

Nachylenie terenu w kierunku południowym daje dodatkowe możliwości jego kształtowania. Postawiliśmy na tarasowe formowanie geometrycznych skarp. Obsadzone niską roślinnością będą niebanalną kontynuacją łamanej, geometrycznej formy budynku. Nie tylko budynek. ale również cały teren wokół dostępny jest dla osób niepełnosprawnych i poruszających się na wózkach inwalidzkich. Poniżej widzimy skrzydło domu pomocy społecznej. Poziomymi żaluzjami z drewna zasłonięte są przeszklenia klatki schodowej. Wieczorem rozświetlą się i ukażą linię schodów.

2_1024_

I skrzydło domu pomocy społecznej widoczne od południowego zachodu. W głębi, z lewej strony widoczny jest zadaszony podjazd dla karetki oraz wejście na izbę przyjęć zakładu opiekuńczo-leczniczego. Na pierwszym planie pięknie ukształtowany teren.

1_1024_

Poniższa wizualizacja przedstawia wewnętrzny dziedziniec, gdzie znajduje się altana i ścieżki spacerowe dla podopiecznych. Z lewej strony podjazd dla karetek i wejście na izbę przyjęć ZOL. Kameralne wnętrze dziedzińca pozwala mieszkańcom na spokojny odpoczynek, rozmowy, spacery lub po prostu siedzenie na ławce i czytanie gazety.

3_1024_

Przed nami kolejny etap inwestycji, czyli jej realizacja. Będę dzielić się z Wami zdjęciami i newsami z placu budowy 🙂

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *